Δευτέρα, 27 Μαΐου, 2024

«Βόμβα» από Μπλίνκεν: Η Κίνα σκέφτεται να δώσει όπλα στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Η Κίνα μπορεί να δώσει στη Ρωσία όπλα για τον πόλεμο στην Ουκρανία, προειδοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

Ο Μπλίνκεν δήλωσε στο CBS News ότι κινεζικές εταιρείες παρέχουν ήδη υποστήριξη στη Ρωσία και οι νέες πληροφορίες δείχνουν ότι το Πεκίνο θα μπορούσε να παράσχει και στρατιωτική στήριξη. Αυτή η κλιμάκωση θα σήμαινε «σοβαρές συνέπειες» για την Κίνα, προειδοποίησε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, ενώ το Πεκίνο έχει διαψεύσει τις αναφορές ότι η Μόσχα έχει ζητήσει στρατιωτικό εξοπλισμό.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είναι σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και δεν έχει καταδικάσει ακόμη την εισβολή της Ρωσίας αλλά έχει προσπαθήσει να παραμείνει ουδέτερος στη σύγκρουση και έχει ζητήσει ειρήνη αναφέρει το BBC.

Ο Μπλίνκεν μιλούσε στο CBS μετά τη συνάντησή του με τον κορυφαίο διπλωμάτη της Κίνας, Γουάνγκ Γι, το Σάββατο στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια.

Είπε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης εξέφρασε «βαθιές ανησυχίες» για την πιθανότητα η Κίνα να παράσχει υλική υποστήριξη στρατιωτικού τύπου στη Ρωσία.

Δεν διευκρίνισε ποιες πληροφορίες έχουν λάβει οι ΗΠΑ σχετικά με τα πιθανά σχέδια της Κίνας. Όταν πιέστηκε για το τι πιστεύουν οι ΗΠΑ ότι μπορεί να δώσει η Κίνα στη Ρωσία, είπε ότι πρόκειται κυρίως για όπλα καθώς και πυρομαχικά.

Οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις σε κινεζική εταιρεία επειδή φέρεται να παρείχε δορυφορικές εικόνες της Ουκρανίας στη μισθοφορική εταιρεία Wagner Group, η οποία προμηθεύει τη Ρωσία με χιλιάδες μαχητές.

Ο Μπλίνκεν επισήμανε ότι «φυσικά, στην Κίνα, δεν υπάρχει πραγματικά καμία διάκριση μεταξύ ιδιωτικών εταιρειών και του κράτους».

Οι σχέσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου ήταν ήδη κακές μετά την κατάρριψη από τις ΗΠΑ του κινεζικού κατασκοπευτικού μπαλονιού στις αρχές Φεβρουαρίου.

Αν όμως η Κίνα παρέδιδε όπλα για να βοηθήσει τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία, τότε οι αμερικανοκινεζικές σχέσεις θα επιδεινώνονταν πολύ περισσότερο.Η προειδοποίηση του Μπλίνκεν φαίνεται να έχει σαφώς σχεδιαστεί για να αποτρέψει την Κίνα από μια τέτοια ενέργεια.

Ο Αμερικανός υπουργός ξεκαθάρισε επίσης ότι οι ΗΠΑ ανησυχούν για το αν η Κίνα βοηθήσει τη Ρωσία να αποφύγει τις δυτικές κυρώσεις που έχουν σχεδιαστεί για να παραλύσουν τη ρωσική οικονομία. Το εμπόριο της Κίνας με τη Ρωσία αυξάνεται και αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες αγορές για το ρωσικό πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τον άνθρακα.

 

spot_img

spot_img