Τρίτη, 5 Μαρτίου, 2024

Τιμολόγια ρεύματος: Μείωση στο τέλος φυσικού αερίου – Τι προβλέπει τροπολογία του ΥΠΕΝ στη Βουλή

Με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή χθες τα μεσάνυχτα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επιδιώκεται να ελαφρυνθούν οι λογαριασμοί ρεύματος για νοικοκυριά κι επιχειρήσεις.

Επίσης με άλλες διατάξεις δίνεται η πολυπόθητη λύση για η σύναψη διμερών συμβάσεων προμήθειας ρεύματος (PPAs) ανάμεσα στους ηλεκτροπαραγωγούς και τις ενεργοβόρες βιομηχανίες.

Τιμολόγια ρεύματος

Πιο συγκεκριμένα και σε ό,τι αφορά τα τιμολόγια ρεύματος νοικοκυριών κι επιχειρήσεων, με την τροπολογία αλλάζει ο τρόπος του υπολογισμού της ειδικής εισφοράς υπέρ του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης.
Έτσι καταργείται το ειδικό τέλος των 10 ευρώ ανά Μεγαβατώρα που επιβάρυνε τους ηλεκτροπαραγωγούς για την προμήθεια ποσοτήτων φυσικού αερίου. Το τέλος αυτός προκαλούσε επιβάρυνση της τάξης των 20 ευρώ ανά Μεγαβατώρα στα τιμολόγια ρεύματος των νοικοκυριών κι επιχειρήσεων.

Με τις διατάξεις της τροπολογίας η ειδική εισφορά θα υπολογίζεται ως ποσοστό 5% επί της μέσης μηνιαίας τιμής του φυσικού αερίου TTF. Αυτό σημαίνει ότι θα προκύψει μείωση της επιβάρυνσης των 20 ευρώ ανά Μεγαβατώρα στους λογαριασμούς ρεύματος
Με άλλες διατάξεις της τροπολογίας, δίνεται λύση στη σύναψη των διμερών συμβάσεων προμήθειας ρεύματος (PPAs) ανάμεσα στις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας και τους ενεργοβόρους καταναλωτές.
Πιο συγκεκριμένα, από την 1η Μαρτίου θα εξαιρούνται από το πλαφόν τα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών που προέρχονται από την πώληση ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας με σύμβαση σε ενεργοβόρους καταναλωτές. Οι ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να παράγονται από ΑΠΕ.
Με τη ρύθμιση αυτή ανοίγει ο δρόμος για τη σύναψη των PPAs που αποσκοπούν στην παροχή ρεύματος από ΑΠΕ σε σταθερή τιμή για μακρύ χρονικό διάστημα στις βιομηχανίες.

spot_img
spot_img