Δευτέρα, 4 Μαρτίου, 2024

«Θωρακίζει» το Αισθητικό Δάσος των Φαρσάλων ο Δήμος με μεγάλο Σχέδιο αντιπυρικής προστασίας

Στη θωράκιση του Αισθητικού Δάσους των Φαρσάλων προχωρεί ο Δήμος Φαρσάλων μετά την υπογραφή της σύμβασης από τον Δήμαρχο κ. Μάκη Εσκίογλου και τον ανάδοχο, του έργου για την υλοποίηση ενός μεγάλου Σχεδίου Αντιπυρικής Προστασίας.

Το ποσό της σύμβασης ανέρχεται σε 181.013,61 ευρώενώ η χρηματοδότηση του έργου γίνεται από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Σε δήλωσή του μετά το πέρας της υπογραφής της σύμβασης ο Δήμαρχος Φαρσάλων κ. Μάκης Εσκίογλουτόνισε πως «το Αισθητικό Δάσος των Φαρσάλων αποτελεί πνεύμονα ζωής και αναψυχής, αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της περιοχής μας. Παράλληλα, εμφανίζει αξιόλογη βιοποικιλότητα, προστατεύοντας μεγάλο αριθμό ειδών χλωρίδας και πανίδας, ενώ δίνει την ευκαιρία για αναψυχή και άθληση στους πολίτες.

Η κατάρτιση ενός σύγχρονου αντιπυρικού σχεδίου αποτέλεσε προτεραιότητα για εμάς και κατανοεί κανείς πως αποκτά ιδιαίτερη σπουδαιότητα για τη διαφύλαξη του Δάσους, ειδικά στην εποχή των ραγδαίων κλιματολογικών αλλαγών που ζούμε.

ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ

Ανάμεσα στις προβλεπόμενες δασοκομικές εργασίες και έργα του Σχεδίου, είναι η απομάκρυνση απομάκρυνσητου ξηροτάπητα και των πεσμένων κλαδιών, η φύτευση ατόμων δρυός και ειδικότερα την Quercus pubescensWilld. (Δρυς η χνοώδης) η οποία αυτοφύεται στην ευρύτερη περιοχή και η αποκλάδωση της πεύκης και εν γένει κάθε είδους με χαμηλά κλαδιά ως ένα ικανοποιητικό ύψος από το έδαφος.

Σε ότι αφορά τις υποδομές, θα γίνει αντικατάσταση όλων των πυροσβεστικών φωλιών οι οποίες έχουν καταστραφεί και η αντικατάσταση του κατεστραμμένου πυροφυλακίου, καθώς και η τοποθέτηση ενός νέου στα δυτικά της περιοχής για καλύτερη εποπτεία του δάσους και όχι μόνο.

spot_img
spot_img