Σάββατο, 2 Μαρτίου, 2024

Σύνταξη με διαγραφές οφειλών για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες

Με την εφαρμογή της νέας διάταξης νόμου, που προβλέπει υπό όρους την παραγραφή χρεών μετά τη 10ετία από τη βεβαίωσή τους, οι μη μισθωτοί που λόγω χρεών αδυνατούσαν να βγουν στη σύνταξη ετοιμάζονται για αιτήσεις στον ΕΦΚΑ ώστε να διαγράψουν οφειλές, ανοίγοντας ταυτόχρονα το δρόμο για τη σύνταξη.

Ελάφρυνση

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες που θα καταφέρουν να ρίξουν τις οφειλές τους στις 20.000 ευρώ και οι αγρότες στις 6.000 ευρώ, εφόσον έχουν φτάσει στο 67ο έτος της ηλικίας τους, μπορούν να υποβάλουν άμεσα αίτηση για να συνταξιοδοτηθούν και το υπόλοιπο της οφειλής τους (έως 20.000 ευρώ ή έως 6.000 ευρώ) θα εξοφληθεί με παρακράτηση της σύνταξης έως 60 μήνες. Για παράδειγμα:

*Σε σύνταξη 650 ευρώ με οφειλή 15.000 ευρώ, η παρακράτηση σύνταξης θα είναι 250 ευρώ για 60 μήνες. Στο διάστημα αυτό του συμψηφισμού οφειλής με σύνταξη, ο συνταξιούχος θα παίρνει 400 ευρώ.

*Σε σύνταξη 700 ευρώ με οφειλή 10.000 ευρώ, θα γίνεται παρακράτηση 166 ευρώ για 60 μήνες και η σύνταξη για το διάστημα του συμψηφισμού θα είναι 533 ευρώ.

Μετά και τις πρόσφατες εγκυκλίους του ΕΦΚΑ και πριν του ΚΕΑΟ, που δίνουν διευκρινίσεις για την παραγραφή χρεών, το ενδιαφέρον των οφειλετών που μέχρι πρότινος αδυνατούσαν να συνταξιοδοτηθούν επειδή τα χρέη τους ήταν πάνω από τα όρια συμψηφισμού με τη σύνταξη έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Δεν θα ήταν υπερβολή να πει κανείς ότι επίκειται φρενίτιδα αιτήσεων για διαγραφές χρεών, όπως εκτιμούν πιστοποιημένοι δικηγόροι που συνεργάζονται στη διεκπεραίωση συντάξεων με τον ΕΦΚΑ.

Ενδιαφέρον

Αυξημένο είναι και το ενδιαφέρον των ασφαλισμένων που δεν είναι κοντά σε ηλικία συνταξιοδότησης, αλλά θέλουν να απαλλαγούν από ένα μέρος των οφειλών τους ώστε να μπορέσουν στη συνέχεια να ρυθμίσουν το υπόλοιπο με μικρότερη δόση.

spot_img
spot_img