Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024

Σε πανελλαδική απεργία οι νοσοκομειακοί γιατροί την Τετάρτη – Κινητοποιήσεις από ΠΟΕΔΗΝ

Κινητοποιήσεις στο πεδίο της υγείας έχουν προγραμματιστεί από τους θεσμικούς φορείς των επαγγελματιών υγείας του ΕΣΥ την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου.

Ειδικότερα, γιατροί και λοιποί εργαζόμενοι στα νοσοκομεία κατέρχονται σε πανελλαδική απεργία και συγκέντρωση και πορεία στην Αττική για αιτήματα που αφορούν το σύστημα υγείας, ιδίως για τη χρηματοδότηση και τη στελέχωση.

Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).

Η ΠΟΕΔΗΝ έχει προκηρύξει απεργία και συγκέντρωση, στις 8:30πμ στην πλατεία Μαβίλη και, στη συνέχεια, πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου, τη Βουλή, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και το υπουργείο Υγείας.

Η ΟΕΝΓΕ και η ΕΙΝΑΠ καλύπτουν επίσης όλους τους γιατρούς που θα συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις. Επιπλέον, οι γιατροί του νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις και την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου με συγκέντρωση στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου μαζί με σωματεία, συλλογικούς φορείς, συλλόγους γονέων για το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που τέθηκε σε διαβούλευση σχετικά με το Ογκολογικό Κέντρο Παίδων.

 

Διαμαρτυρία για τις αμοιβές

Η ΠΟΕΔΗΝ διαμαρτύρεται για τους μισθούς των υγειονομικών σημειώνοντας πως, σε πολλές περιπτώσεις, είναι χαμηλότεροι ή κοντά στον κατώτατο μισθό του ανειδίκευτου εργάτη, με δεδομένου ότι στον ιδιωτικό τομέα λαμβάνουν 14 μισθούς ενώ στο Δημόσιο 12 μισθούς κατ’ έτος λόγω περικοπής δώρων εορτών και επιδόματος αδείας.

Την ίδια στιγμή, έντονη είναι η αντίδραση των νοσοκομειακών γιατρών για τις αυξήσεις που λαμβάνουν από τον Ιανουάριο αλλά και αναδρομικά από τον Ιούνιο με τον νόμο 4999/22. Η ΟΕΝΓΕ κάνει λόγο για «απόλυτο εμπαιγμό», αναφέροντας πως η αύξηση είναι λιγότερα από 100 ευρώ τον μήνα.

Σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ, οι αυξήσεις έχουν δοθεί σε γιατρούς ελάχιστων νοσοκομείων, ενώ προγραμματίζεται η καταβολή των αυξημένων αποδοχών ως εξής:

– Για τους μόνιμους γιατρούς και τους αγροτικούς, με τη μισθοδοσία Μαρτίου (28 Φεβρουαρίου 2023), ενώ για τους επικουρικούς με τη μισθοδοσία Φεβρουαρίου (10 Μαρτίου 2023).

-Τα αναλογούντα αναδρομικά φαίνεται ότι θα δοθούν για τους μόνιμους γιατρούς και τους αγροτικούς με τη μισθοδοσία Απριλίου (27 Μαρτίου 2023), ενώ για τους επικουρικούς με τη μισθοδοσία Μαρτίου (10 Απριλίου 2023).

Επικαλούμενοι εγκύκλιο από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, οι γιατροί σημειώνουν πως δεν πρόκειται για αναπλήρωση των μισθολογικών απωλειών των προηγούμενων ετών, αλλά ούτε καν για αναπλήρωση των εισοδηματικών απωλειών λόγω τιμάριθμου από την ψήφιση του νόμου μέχρι σήμερα.

Όπως αναφέρουν, «είναι εμφανές ότι οι καθαρές αυξήσεις στους γιατρούς ΕΣΥ (αν αφαιρεθούν κρατήσεις και φόροι) είναι πολύ πιο κάτω από 100 ευρώ το μήνα, πριν καν τις δούμε στο λογαριασμό μας έχουν εξανεμιστεί από την ακρίβεια, τις αυξήσεις στα καύσιμα και στο ρεύμα».

Πηγή: protothema.gr

spot_img

spot_img