Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024

Ψάχνοντας για γυναίκες…

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση «ψηφοδέλτια» σε όλα τα κόμματα αφού η χώρα κινείται σε προεκλογική τροχιά με άγνωστο χι την τελική ημερομηνία των Εθνικών Εκλογών.

Της Εύης Ράπτη

 

Η Νέα Δημοκρατία επιχειρεί -και σε επίπεδο Θεσσαλίας- να εμπλουτίσει τα γαλάζια ψηφοδέλτια της με έντονο γυναικείο άρωμα παρότι έχει ήδη επιτύχει και στους τέσσερις Νομούς να εκλέξει ισάριθμες κυρίες που ξεχωρίζουν στον πολιτικό στίβο.

Την υφυπουργό Παιδείας Ζέττα Μακρή στην Μαγνησία, την Στέλλα Μπίζιου στην Λάρισα,την Ασημίνα Σκόνδρα στην Καρδίτσα και την Κατερίνα Παπακώστα  στα Τρίκαλα.

Στόχος του κυβερνώντος κόμματος για την ολοκλήρωση των τελικών ψηφοδελτίων είναι η  ηλικιακή ανανέωση με την νέα γενιά των γυναικών περίπου στα 40.

Γυναίκες που είναι δημοφιλής και συνάμα επαγγελματικά επιτυχημένες, που ξεχωρίζουν στις τοπικές κοινωνίες και μπορούν να προσελκυόσουν μια νέα δεξαμενή ψηφοφόρων εκτός των ήδη εξαντλημένων των πολιτικών γραφείων.

Προσωπική ψήφος και όχι πολιτική απαραίτητα για να βρεθούν οι γυναικείες υποψηφιότητες που θα στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια και θα καλύψουν την ποσόστωση.

Ίδια εικόνα επικρατεί και στον ΣΥΡΙΖΑ, όπου έχει καταφέρει την γυναικεία εκπροσώπηση σε δύο Νομούς της Θεσσαλίας με την Άννα Βαγενά στην Λάρισα και την Κατερίνα Παπανάτσιου στην Μαγνησία. Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαίνεται πως τα πράγματα είναι πιο εύκολα καθώς ήδη τα ψηφοδέλτια είναι σχεδόν συμπληρωμένα με δυνατές παρουσίες όπως η πρώην Υπουργός Μαρίνα Χρυσοβελώνη στην Μαγνησία.

Το ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής, με την μοναδική γυναίκα βουλευτή στην Θεσσαλία την Ευαγγελία Λιακούλη στην Λάρισα , πιο έτοιμο από ποτέ, φαίνεται να στελεχώνει με γυναίκες τα ψηφοδέλτια του ευκολότερα καθώς ήδη έχει προχωρήσει στην ανακοίνωση των ονομάτων των υποψηφίων βουλευτών του.

Οι επικείμενες βουλευτικές εκλογές αποτελούν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για να κάνουμε ένα μεγάλο και ουσιαστικό βήμα, στηρίζοντας γυναικείες υποψηφιότητες με δυναμική  που μπορούν να διαμορφώσουν μια νέα πραγματικότητα.

Δύσκολο το task της ανεύρεσης των γυναικείων προσώπων και ακόμη πιο δύσκολη η καλή κατάταξη όταν ήδη στα ψηφοδέλτια επικρατούν δυναμικές κυρίες …Γιατί το αποτέλεσμα της σταυροδοσίας μετράει και ειδικά όταν θέλεις να έχεις πολιτικό μέλλον.

Αυτό είναι που προβληματίζει αρκετές από τις ¨δυνατές¨ επιλογές που κατέχουν και προσόντα αλλά και δυνατό πολιτικό βιογραφικό και δεν ανταποκρίνονται θετικά στο κάλεσμα των κομμάτων.

spot_img
spot_img