Τρίτη, 5 Μαρτίου, 2024

ΠΟΕ-ΟΤΑ: Συστάσεις-οδηγίες για την προστασία των εργαζομένων από το κρύο

Ενημερωτικό έντυπο για τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους ΟΤΑ από το κρύο και τον παγετό, κοινοποίησε η ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Σχετικά με τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα ψύχους και παγετού, επισημαίνονται και συστήνονται τα ακόλουθα σε σχέση με τους κανόνες Υγείας και Ασφάλειας που απαιτούνται για τους εργαζόμενους στους Ο.Τ.Α.:

Υπό κανονικές συνθήκες, το ανθρώπινο σώμα έχει τη δυνατότητα να ρυθμίζει τη δική του θερμοκρασία. Εντούτοις, η εργασία σε ακραίες θερμοκρασίες μπορεί να δυσχεράνει το σώμα να διατηρεί τη θερμοκρασία σταθερή στους 37° C περίπου.

Η υπερβολική έκθεση στο κρύο, μπορεί να οδηγήσει σε ψυχρή καταπόνηση, η οποία μπορεί να προκαλέσει κρυοπαγήματα. Η πιο σοβαρή ιατρική κατάσταση που προκαλείται από το κρύο είναι η
υποθερμία, η οποία συμβαίνει όταν το σώμα χάνει θερμότητα πιο γρήγορα από ό, τι μπορεί να τη παράγει και μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας αν δεν τεθεί γρήγορα υπό έλεγχο.

Τα πρώιμα συμπτώματά της είναι ρίγη, αίσθημα κόπωσης, απώλεια συντονισμού, σύγχυση.

Η θερμοκρασία του σώματος που είναι πολύ χαμηλή επηρεάζει τον εγκέφαλο, καθιστώντας το θύμα αδύνατο να σκεφτεί καθαρά ή να κινηθεί καλά. Αυτό κάνει την υποθερμία ιδιαίτερα επικίνδυνη, επειδή ένα άτομο μπορεί να μην ξέρει τι συμβαίνει και δεν θα μπορέσει να κάνει τίποτα για αυτό. Αν ο ασθενής, δεν μεταφερθεί άμεσα σε ζεστό χώρο, θα μελανιάσει, ο σφυγμός και η αναπνοή του θα επιβραδυνθούν και τελικά θα χάσει τις αισθήσεις του.

Τα συμπτώματα που πρέπει να κινητοποιήσουν τον εργαζόμενο σε εξωτερικό χώρο, είναι μούδιασμα ή «μυρμήγκιασμα», αίσθημα τσιμπήματος ή πόνος στα εκτεθειμένα μέρη του
σώματος. Είναι σημαντικό για τον εργαζόμενο να παρακολουθεί την κατάστασή του και να κινητοποιηθεί αμέσως μόλις αντιληφθεί κάποιο σύμπτωμα.

Τα θύματα υποθερμίας είναι συχνά εργαζόμενοι ηλικίας μεγαλύτερης των εξήντα (60) ετών, αδύνατοι, και άτομα που εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους για πολλή ώρα.

Προειδοποιητικά σημάδια υποθερμίας:

• ρίγη,
• εξάντληση,
• σύγχυση,
• δυσκολία συντονισμού κινήσεων,
• απώλεια μνήμης,
• υπνηλία,
• δυσκολίες στην ομιλία, με μπέρδεμα λόγου.
Αν παρατηρήσετε κάποιο από αυτά τα σημάδια, πάρτε τη θερμοκρασία του συναδέλφου. Αν είναι
κάτω από 35° C, η κατάσταση είναι επείγουσα. Αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια!

spot_img
spot_img