Σάββατο, 2 Μαρτίου, 2024

Οι μαθητές – “Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (EPAS)” του 1ου Πειραματικού Λυκείου Λάρισας στο Δημαρχείο

Για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής, τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και  μια Ευρώπη με ουδέτερο ισοζύγιο διοξειδίου του άνθρακα, συζήτησαν μαθητές του 1ου Πειραματικού Λυκείου Λάρισας  που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα  “Σχολεία – Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (EPAS)”με στελέχη της δημοτικής αρχής του Δήμου Λαρισαίων

Στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου της Λάρισας, μαθητές και εκπαιδευτικοί συζήτησαν με τον  Πρόεδρο  του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δημ. Τάχο, τον Αντιδήμαρχο Βιώσιμης Κινητικότητας και Συστημάτων Έξυπνης Πόλης κ. Κων. Διαμάντο και τον Αντιδήμαρχο Διοίκησης, Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης κ. Δημ.  Δεληγιάννη.

Ο κ. Κ. Διαμάντος ενημέρωσε τους μαθητές για το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας το οποίο εφαρμόζεται στην πόλη με στόχο την μείωση του θορύβου και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου, της κατανάλωσης ενέργειας, την βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων και την δημιουργία αστικού περιβάλλοντος εναρμονισμένου με τις ευρωπαϊκές αρχές της πράσινης ανάπτυξης.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο γεγονός πως τα συστήματα των Έξυπνων Πόλεων θα πρέπει να συνοδεύονται από τις αντίστοιχες πολιτικές εκπαίδευσης, κυρίως των νέων ανθρώπων, όπως σημείωσε ο κ. Δεληγιάννης.

Την παρουσίαση ακολούθησε ζωηρή συζήτηση κατά την οποία οι μαθητές ως ενεργοί πολίτες είχαν την ευκαιρία να καταθέσουν τις παρατηρήσεις και τις απόψεις τους από την καθημερινή εμπειρία τους στην πόλη.

Στην συνέχεια ο κ. Διαμάντος  περπάτησε με τους μαθητές και τους ξενάγησε στους δρόμους ήπιας κυκλοφορίας, στους ποδηλατοδρόμους που υλοποιήθηκαν σύμφωνα με το ΣΒΑΚ, εξηγώντας επί τόπου τα οφέλη που προκύπτουν από την λειτουργία ενός σχεδίου βιώσιμης ανάπτυξης.

Υπενθυμίζεται  πως η Λάρισα είναι η πρώτη πόλη στην Ελλάδα και από τις λίγες στην Ευρώπη που εφάρμοσε  το ΣΒΑΚ.

Στην επίσκεψη συμμετείχαν οι μαθητές – “Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου”: Οικονόμου Ν., Κουρτίδης Στ., Παπανδρέου Κ., Τσιούρβα- Γουγουλιά Β., Σπύρου- Χριστοφορίδου Κ., Κοκίννης Φ., Τζουρμακλιώτης Μ., Κοτσάλης Γ., Τσίνα Κ., Ρίζου Δ., Μπατσίλα Δ. και οι θπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Καραλοπούλου Αθηνά, Καρύτσα Αντιγόνη, Κρεμεζή Ευαγγελία,  Δαλαμήτρα Στεργιανή, Παπαθεοδώρου Λουκία, Τζιμουράγκα Χρυσούλα.

spot_img
spot_img