Δευτέρα, 27 Μαΐου, 2024

Μ. Σχοινάς: Η Ευρωπαϊκή Ένωση φροντίζει για την κυβερνοασφάλεια

Το έργο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη δημιουργία πλαισίου ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, ανέδειξε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, τονίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη διαφύλαξης των θεμελιωδών ευρωπαϊκών ελευθεριών έναντι των νέων προκλήσεων. Πρέπει να κατοχυρώσουμε ότι «το να είναι κανείς Ευρωπαίος σημαίνει να είναι ασφαλής», δήλωσε ο κ. Σχοινάς, μιλώντας στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, η οποία αρχίζει αύριο Παρασκευή.

Ο ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διαφύλαξη του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, σημείωσε ότι η Ευρώπη βρίσκεται τα τελευταία χρόνια σε μια «μόνιμη κρίση» (“perma-crisis”), «με την πανδημία, την εργαλειοποίηση της μετανάστευσης από απολυταρχικούς ηγέτες στην Τουρκία και στη Λευκορωσία, και με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία». Έκανε λόγο για «ευρωπαϊκές ιστορίες επιτυχίας» σε ό,τι αφορά τόσο τη διαχείριση της πανδημίας όσο και την ταχύτατη αντίδραση της Ευρώπης και των συμμάχων της να θωρακίσουν την Ουκρανία και τη Δύση έναντι του κινδύνου ρωσικών κυβερνοεπιθέσεων.

«Παρά τις προβλέψεις, δεν είχαμε μαζική κυβερνοεπίθεση. Διότι εμείς προκαλέσαμε τη διστακτικότητα του επιτιθέμενου», τόνισε ο κ. Σχοινάς. Τα «διδάγματα» των τελευταίων ετών οδήγησαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη δημιουργία ενιαίου κανονιστικού πλαισίου για την ανθεκτικότητα στον κυβερνοχώρο (Cyber Resilience Act), συνέχισε ο Μαργαρίτης Σχοινάς και περιέγραψε το πλαίσιο ως «έξυπνη πρόταση, καλή για την επιχειρηματικότητα».

Οι πολίτες αγοράζουν προϊόντα μέσω Διαδικτύου και τα βάζουν στο σπίτι τους. «Οφείλουμε στην κοινωνία να μπορούμε να τους πούμε ότι αυτό είναι ασφαλές», είπε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής και αναφέρθηκε επίσης στην προσπάθεια που καταβάλλει η ΕΕ για την κατοχύρωση της κυβερνοασφάλειας, η οποία, όπως είπε, δεν αφορά μόνο τις επιχειρήσεις, αλλά αποτελεί σοβαρό ζήτημα γενικότερης ασφάλειας. «Χρειαζόμαστε άτομα με υψηλή εξειδίκευση», σημείωσε ο κ. Σχοινάς και τόνισε ότι η Επιτροπή έχει αντιδράσει σε χρόνους-ρεκόρ για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, προκειμένου να καλύψει τα κενά.

Ερωτώμενος «ποιος είναι ο αρχηγός» στην ΕΕ, ο Μαργαρίτης Σχοινάς είπε χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχει ένας Κριστιάνο Ρονάλντο, αλλά μια ομάδα, η “Ομάδα Ευρώπη”» και πρόσθεσε ότι με τον πόλεμο στην Ουκρανία δημιουργείται μια «παγκόσμια ευθυγράμμιση» με τους εταίρους του ΝΑΤΟ και όσους μοιράζονται τον τρόπο σκέψης μας, η «Ομάδα Δύση».

spot_img

spot_img