Τρίτη, 5 Μαρτίου, 2024

Λαϊκή Συσπείρωση Ζαγοράς- Μουρεσίου: «Εικονικά τα πλεονάσματα στον Δήμο Ζαγοράς Μουρεσίου κατά τη χρονιά 2021»

Τη μέρα – νύχτα προσπαθεί να κάνει η Δημοτική Αρχή σχετικά με την πορεία των Οικονομικών του Δήμου. Συγκεκριμένα, παρουσίασε στον ισολογισμό του 2021 πλεόνασμα (!) 55.635 ευρώ. Στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων επιμελώς αποκρύπτεται η κατάσχεση 214.345 ευρώ από τα ταμεία του Δήμου, που προχώρησε στις 18.06.2021 η εταιρεία- fund με την επωνυμία  PIRAEUS SNF DESIGNATED ACTIVITY COMPANY, με έδρα το Δουβλίνο. Στην εν λόγω εταιρεία, η ελληνική «Τράπεζα Πειραιώς»  μεταβίβασε τις απαιτήσεις δανείου που είχε λάβει ο πρώην Δήμος Μουρεσίου, ενώ τη διαχείριση των απαιτήσεων ανέλαβε η εταιρεία INTRUM HELLAS AE.

Ο τρόπος και η μεθόδευση του τραπεζικού συστήματος σχετικά με την κατάσχεση χρημάτων από τα ταμεία του Δήμου είναι συμβατός με το απαράδεκτο θεσμικό πλαίσιο που έχουν δημιουργήσει όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις, πατώντας στις κατευθύνσεις της ΕΕ. Η πώληση των απαιτήσεων δανείων, σε εταιρείες – οχήματα για τη διευκόλυνση κατασχέσεων, η ανάθεση σε ξεχωριστές εταιρείες διαχείρισης που σαν αρπακτικά παραμονεύουν την κατάλληλη στιγμή για την κατάσχεση έχει την υπογραφή των αστικών κυβερνήσεων: της ΝΔ σήμερα, αλλά και παλιότερα του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Ο ίδιος τρόπος χρησιμοποιείται για χιλιάδες πλειστηριασμούς κατοικιών συμπολιτών μας.

Το ποσό των 214.345 ευρώ, κατασχέθηκε από λογαριασμό του Δήμου που διατηρεί στην Τράπεζα Πειραιώς. Προήλθε αρχικά, από δάνειο που είχε συνάψει ο πρώην Δήμος Μουρεσίου. Συγκεκριμένα, το 2004 και επί Δημαρχίας Λεβέντη (ΝΔ), η επιχείρηση του τότε Δήμου – ΕΔΑΕΜ έλαβε δάνειο 59.879 ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς, χωρίς να έχει συγκεκριμένη αιτία (π.χ. χρηματοδότηση έργου ή δραστηριότητας). Από τη συνολική δυνατότητα λήψης του ανοικτού δανείου 100.000 ευρώ, ο πρώην Δήμος Μουρεσίου έλαβε τις 59.879 ευρώ χωρίς ποτέ να ενδιαφερθεί για την εμπρόθεσμη εξόφλησή του παρόλο που υποθήκευσε οικόπεδο 2,5στρ στην παραλία του Αγίου Ιωάννη, ενώ η τράπεζα την ίδια κιόλας χρονιά προχώρησε στην καταγγελία της σύμβασης.

Μέχρι και το 2016, καμία Δημοτική αρχή δεν μερίμνησε για την αποπληρωμή του δανείου: Ούτε η Δημοτική αρχή του κ. Λεβέντη (ΝΔ), πρώην Δημάρχου Μουρεσίου, ούτε η Δημοτική αρχή κ. Αντώνογλου (ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ), πρώην Δημάρχου του ενιαίου Δήμου Ζαγοράς Μουρεσίου, ούτε φυσικά η σημερινή Δημοτική Αρχή του κ. Κουτσάφτη (ΝΔ ΠΑΣΟΚ).

Αντί της έγκαιρης προσπάθειας των Δημοτικών Αρχών για την αποπληρωμή του χρέους, η Τράπεζα Πειραιώς, μόλις έφτασε το ποσό του δανείου με τους τόκους στις 233.445 ευρώ (!) (59.879 ευρώ κεφάλαιο και 173.565 ευρώ τόκοι) απαίτησε την εξόφληση της οφειλής. Στην συνέχεια, ο Δήμος Ζαγοράς Μουρεσίου με απόφαση του ΔΣ αποφάσισε την ρύθμιση της οφειλής με μηνιαία δόση 500 ευρώ για τρία χρόνια με ταυτόχρονη διαγραφή 40% των απαιτήσεων της τράπεζας. Μέχρι το τέλος της τριετίας, η Δημοτική Αρχή θα προχωρούσε στην ταυτόχρονη σύναψη δανείου με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων στα πλαίσια του Ν4316/2014 μέσω του «Λογαριασμού εξυγίανσης των ΟΤΑ» για την πλήρη εξόφληση των απαιτήσεων της τράπεζας.

Ο Δήμος Ζαγοράς Μουρεσίου κατέβαλε για το χρονικό διάστημα 2016-2021 συνολικά 37.000 ευρώ προς την τράπεζα Πειραιώς, όμως η αναβλητικότητα και αδιαφορία για τη ρύθμιση του χρέους, άφησε το περιθώριο στην τράπεζα να προχωρήσει στην κατάσχεση ποσού 214.345 ευρώ από το λογαριασμό που διατηρεί στην Πειραιώς ακριβώς την ημέρα που «μπήκαν» στο λογαριασμό του Δήμου χρήματα που προορίζονταν για την μισθοδοσία υπαλλήλων και άλλες πάγιες ανάγκες του Δήμου.

Συνολικά λοιπόν, ο Δήμος Ζαγοράς Μουρεσίου ζημιώθηκε με 251.345 ευρώ για ένα δάνειο 55.635 ευρώ που έλαβε η πρώην Δημοτική Αρχή Μουρεσίου το 2004.

Είναι συνεπώς απορίας άξιο το γεγονός ότι ο ισολογισμός που εγκρίθηκε από την Δημοτική Αρχή τέλος Δεκέμβρη 2022 παρουσιάζεται ως πλεονασματικός, καθώς η ζημία που υπέστη ο Δήμος Ζαγοράς Μουρεσίου κατά το ίδιο έτος δεν αναφέρεται!!!

Σε μεγάλο ποσοστό τα αυξημένα «έσοδα» του Δήμου για το 2021 έναντι ελλειμμάτων των προηγούμενων ετών, προέρχονται από τους ίδιους τους δημότες, καθώς το 2021 αποτέλεσε χρονιά που η κυβέρνηση της ΝΔ απαίτησε την δήλωση των τ.μ. των οικιών προκειμένου να μην επιβαρυνθούν με πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ η Δημοτική Αρχή  προϋπολόγισε για το 2021 συνολικά 563.000 ευρώ σε ανταποδοτικά τέλη και δικαιώματα, τελικά βεβαίωσε πάνω από 810.000 ευρώ και εισέπραξε εντός του 2021 περίπου 700.000 ευρώ, φανερώνοντας ότι οι δημότες βάζουν ολοένα και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Αντίθετα, οι υπηρεσίες είτε δεν υπάρχουν είτε είναι υποβαθμισμένες, ενώ οι υποδομές του Δήμου, ανύπαρκτες!

Η ολιγωρία της Δημοτικής Αρχής που οδήγησε στην κατάσχεση χρηματικού ποσού από το λογαριασμό είναι απαράδεκτη σε σημείο που γίνεται προκλητική! Ο Δήμος Ζαγοράς Μουρεσίου ζημιώθηκε με υπέρογκο ποσό απαραίτητο για την κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών των δημοτών.

 

spot_img
spot_img