Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024

Κορωνοϊός -Λύματα: Οι τέσσερις περιοχές με αύξηση στο ιικό φορτίο

Μεγάλη αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα παρουσιάζουν τέσσερις περιοχές της χώρας. Με τα Ιωάννινα να παρουσιάζουν τεράστια μεταβολή. Επισης άνοδο σημείωσαν και σε Ηράκλειο, Αλεξανδρούπολη και Χανιά, σύμφωνα με τη νέα εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ.

Τα δείγματα προέρχονται συγκεκριμένα από την Περιφέρεια Αττικής και τις πόλεις της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, Βόλου, Ξάνθης, Αλεξανδρούπολης, του Ηρακλείου,των Χανίων, της Πάτρας και των Ιωαννίνων. Τα δείγματα λαμβάνονται από τις εισόδους των κατά τόπους Μονάδων Επεξεργασίας Λυμάτων (ΜΕΛ) και αντιστοιχούν στον πληθυσμό που εξυπηρετείται από αυτές.

Την εβδομάδα 05/2023, παρατηρήθηκε αυξητική τάση σε σχέση με την εβδομάδα 04/2023, στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα σε πέντε από τις δέκα (5/10) περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ, και πτωτικές τάσεις επίσης σε πέντε από τις δέκα περιοχές (5/10) του ΕΔΕΛ.

Καθαρά αυξητική τάση στο μέσο εβδομαδιαίο φορτίο των αστικών λυμάτων παρατηρήθηκε στα Ιωάννινα (+163%), στο Ηράκλειο (+42%) και στην Αλεξανδρούπολη (+41), ενώ οριακή ήταν η αύξηση στα Χανιά (+26%) και στη Λάρισα (+20%).

Καθαρά πτωτικές τάσεις παρατηρήθηκαν στην Αττική (-56%), στην Πάτρα (-35%) και στη Θεσσαλονίκη, ενώ οριακή ήταν η μείωση στο μέσο εβδομαδιαίο φορτίο των αστικών λυμάτων στο Βόλο (-29%) και στην Ξάνθη (-12%).

spot_img

spot_img