Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024

Καρκίνος Προστάτη: Η διατροφή που μειώνει πάνω από 50% τον κίνδυνο εξέλιξης και υποτροπής

Το ενδεχόμενο υιοθέτησης μιας διατροφής με βάση τα φυτικά τρόφιμα θα πρέπει να λάβουν υπ’ όψιν τους οι άνδρες με καρκίνο του προστάτη, ούτως ώστε να μειώσουν τον κίνδυνο υποτροπών. Τα σχετικά προκαταρκτικά ευρήματα της ομάδας από το Πανεπισtήμιο της Καλιφόρνια παρουσιάστηκαν στο Συμπόσιο για τον Καρκίνο του Ουροποιητικού Συστήματος της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO) 2023.

Αναλύοντας στοιχεία περισσότερων από 2.000 ανδρών με καρκίνο του προστάτη, διαπιστώθηκε πως όσοι ακολουθούσαν ένα διατροφικό πλάνο με αφθονία σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης είχαν 52% και 53% μικρότερο κίνδυνο για υποτροπή και εξέλιξη της νόσου αντίστοιχα, συγκριτικά με όσους δεν κατανάλωναν επαρκείς ποσότητες φυτικών τροφίμων, ανεξαρτήτως ηλικίας, ρυθμού βαδίσματος ή σοβαρότητας του καρκίνου.

«Το προχωρημένο στάδιο του προστατικού καρκίνου είναι από τις βασικές ανησυχίες των ασθενών, των συγγενών, των φροντιστών τους και των γιατρών τους. Τα ευρήματα παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για την κλινική φροντίδα σχετικά με διατροφικές συστάσεις για την καλύτερη διαχείριση της νόσου και τη μείωση της νοσηρότητας του συχνότερου καρκίνου στους άνδρες» δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Vivian Liu, συντονίστρια κλινικής έρευνας στο Κέντρο Ολοκληρωμένης Υγείας Osher του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, υπογραμμίζοντας τα παράπλευρα οφέλη για την υγεία από αυτές τις παρεμβάσεις όπως η πρόληψη άλλων χρόνιων ασθενειών (διαβήτης, καρδιαγγειακές παθήσεις κ.α.) και η αποτροπή του πρόωρου θανάτου.

Βασικά πλεονεκτήματα

Μια φυτική κατά βάση διατροφή έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα που, σύμφωνα με τη Δρ Liu, εξηγούν ενδεχομένως και τη θετική της επίδραση:

  • τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν συστατικά με αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, καθώς και φυτικές ίνες που βελτιώνουν τον έλεγχο της γλυκόζης και μειώνουν τη φλεγμονή
  • αυτή η δίαιτα μειώνει τις δυνητικές βλάβες από την κατανάλωση τροφών ζωικής προέλευσης, όπως οι ορμόνες και οι ετεροκυκλικές αμίνες που παράγονται κατά το μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες και οι οποίες παρουσιάζουν ιδιαίτερη συσχέτιση με τον καρκίνο του προστάτη
  • οι μεγάλες ποσότητες ζωικών πρωτεϊνών στη διατροφή μπορούν να αυξήσουν την αντίσταση στην ινσουλίνη, ενώ το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα τα επίπεδα του ινσουλινόμορφου αυξητικού παράγοντα-1 (Insulin-Like Growth Factor-1, IGF-1) ή σωματομεδίνης C, που έχει συσχετιστεί με τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη.

Εντούτοις, παρά τα πολλά υποσχόμενα ευρήματα, η μελέτη δεν αποδεικνύει αιτιώδη συσχέτιση μεταξύ της διατροφής αυτής και της βελτίωσης στους ασθενείς.

Σύμφωνα με τον Δρ Anthony D’Amico, επικεφαλής του Τμήματος Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας του Ουροποιητικού στο Ινστιτούτο Καρκίνου Dana-Farber στη Βοστώνη που έκανε και τη σχετική επισήμανση, υπάρχουν βιολογικά στοιχεία ότι οι χορτοφαγικές δίαιτες  είναι πιο υγιεινές και μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα, τα οποία εξηγούν εν μέρει τα θετικά αποτελέσματα στους ασθενείς με καρκίνο.

Κάτι που πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν έπειτα, είναι ότι οι άνθρωποι που ακολουθούν μια χορτοφαγική διατροφή συνηθίζουν συχνά και να ασκούνται. Ένας υγιεινός τρόπος ζωής συνολικά, μειώνει τον κίνδυνο υποτροπής και εξέλιξης του καρκίνου επειδή βοηθά τους ασθενείς να ανεχθούν καλύτερα τις θεραπείες, να ακολουθήσουν την πλήρη θεραπεία και δείξουν μεγαλύτερη συμμόρφωση, δήλωσε ο Δρ D’Amico, συστήνοντας άσκηση, διακοπή καπνίσματος και αλκοόλ, υγιεινή διατροφή και ρύθμιση του στρες.

 

spot_img

spot_img