Δευτέρα, 4 Μαρτίου, 2024

Ημερίδα από τον λαογραφικό σύλλογο Τρικάλων “Οι Θεριστάδες”

Ο Λαογραφικός Σύλλογος Τρικάλων «ΟΙ ΘΕΡΙΣΤΑΔΕΣ», είναι γνωστός για την πολυετή και ποικίλη δράση του(1996-2023), αναγνωρισμένη από όλους τους ενεργούς πολίτες και επίσημους φορείς της περιοχής. Οι δραστηριότητες συνίστανται σε θεατροχορευτικές παραστάσεις, αναπαραστάσεις και αναβιώσεις παραδοσιακών δρώμενων, έρευνα και καταγραφή ιστορικών και Λαογραφικών στοιχείων, διοργάνωση αποστολών, ανταλλαγών, πολιτιστικών συνεδρίων.

Οι Θεριστάδες στις 19 Φεβρουαρίου 2023 διοργανώνουν ανοικτή ημερίδα με θέμα: «Τα Λαϊκά σύμβολα των Καραγκούνηδων».

Την ημερίδα συντονίζουν διακεκριμένοι καθηγητές των Πανεπιστημίων, Θεσσαλίας, Μακεδονίας, Θράκης.

Θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Μουσείου Τσιτσάνη με ανακοινώσεις όπου θα παρουσιάσουν αναγνωρισμένοι επιστήμονες του χώρου. Τα θέματα που θα αναπτύξουν θα αναφέρονται στα Λαϊκά σύμβολα και συμβολισμούς των Καραγκούνηδων καθώς και στην αντανάκλαση που αυτά έχουν:

-στην γεωργία και κτηνοτροφία,

-στην παραδοσιακή ενδυμασία και γενικότερα στον τρόπο ζωής των Καραγκούνηδων,

-στα δημώδη άσματα και την τέχνη του λόγου.

Επίσης θα πραγματοποιηθεί επίδειξη ένδυσης της παραδοσιακής φορεσιάς και διευθέτηση του κεφαλόδεσμου από αρμόδιο εργαστήριο (κατασκευής παραδοσιακών ενδυμασιών).

Οι εργασίες της ημερίδας, θα έχουν διδακτικό ρόλο για τους ενδιαφερόμενους ερευνητές και μελετητές του αντικειμένου. Προς τούτο οι ανακοινώσεις, συνοδευόμενες από φωτογραφικό υλικό θα εκτυπωθούν εν ευθέτω χρόνο, στα πρακτικά και θα αποτελέσουν πολύτιμο εγχειρίδιο για κάθε μελετητή. Θα διανεμηθεί σε βιβλιοθήκες και σχολεία και θα αποτελέσει αντικείμενο μελέτης για τους μαθητές, αλλά και πολύτιμο οδηγό ένδυσης για τους υπεύθυνους των βεστιαρίων των πολιτιστικών συλλόγων που πλεονάζουν στην περιοχή μας.

Πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων.

Στα πλαίσια συνεργασίας συμμετέχουν ως συνδιοργανωτές: Περιφέρεια Θεσσαλίας/Περιφ. Ενότητα Τρικάλων, Δήμος Τρικκαίων (Μουσείο Τσιτσάνη), Ένωση Καραγκούνηδων Ν. Τρικάλων (Ε.Κ.Ν.Τ.Θεσσαλικό Ημερολόγιο (Θ.ΗΜ), Φιλολογική Ιστορική Αρχειολογική και Λαογραφική Εταιρία Θεσσαλίας (Φ.Ι.Α.Λ.Ε.Θ.).

spot_img
spot_img