Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024

Η Ζ. Μακρή συμμετέχει σε ουσιαστικές και συμβολικές πρωτοβουλίες για το Ολοκαύτωμα

Η υφυπουργός Παιδείας και βουλευτής Ν. Μαγνησίας κα Ζέττα Μ. Μακρή χαιρέτισε, με συγκίνηση, την εκδήλωση τιμής και μνήμης αφιερωμένη στη Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος και την Ημέρα Μνήμης Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος.

Μια πρωτοβουλία για την ανάδειξη της ημέρας σε γεγονός ύψιστης ιστορικής σημασίας, που η κα Μακρή μοιράστηκε με την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος, τον Δ. Βόλου, τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας και την Ισραηλιτική Κοινότητα Βόλου.

«Μια εκδήλωση για την οποία εργαστήκαμε και συνεργαστήκαμε με ιδιαίτερη ευαισθησία αλλά και με την αποφασιστικότητα που μας εμπνέει η θυσία των 6.000.000 εκατομμυρίων Εβραίων, ανάμεσά τους και 67.000 Ελλήνων Εβραίων, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ η ανθρωπότητα δε θα ζήσει τέτοια θηριωδία.

Οι δράσεις του ΥΠΑΙΘ και της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων αναπτύσσονται σε 5 άξονες και αφορούν στην ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας κατά του αντισημιτισμού, μέσω προγραμμάτων και δραστηριοτήτων, τις επιμορφώσεις εκπαιδευτικών, τις συνεργασίες, ανταλλαγές και τη συμμετοχή στο διεθνή διάλογο για το Ολοκαύτωμα, την ενίσχυση της ορατότητας του Ολοκαυτώματος μέσα από εκδηλώσεις, τελετές και άλλες πρωτοβουλίες καθώς και τον διαρκή  προγραμματισμό δράσεων προς άμεση υλοποίηση, ως μέρος της εφαρμογής συνεπούς εκπαιδευτικής πολιτικής στην μελέτη και εμβάθυνση στα πραγματικά ιστορικά γεγονότα του Ολοκαυτώματος».

Η κα Μακρή ευχαρίστησε τους εκπαιδευτικούς, τις μαθήτριες και τους μαθητές του 1ου Γυμνασίου Βόλου, που ανέλαβαν την επιμέλεια της επετειακής αυτής εκδήλωσης, εκπρόσωποι της γενιάς που θα πάρει τη σκυτάλη της μνήμης και δε θα επιτρέψει να ξεχαστούν ή να διαστρεβλωθούν τα αποτρόπαια εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας και της αξιοπρέπειας του ατόμου.

Ο φόρος τιμής στα θύματα του Ολοκαυτώματος ολοκληρώθηκε με την τοποθέτηση αναθηματικής πλάκας και τη συμβολική δενδροφύτευση, στην οποία προχώρησαν οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου Βόλου: «Και με τη συμβολική κίνηση, που θα ολοκληρώσει τη σημερινή εκδήλωση,  εσείς, με τα χέρια σας, θα σκαλίσετε το χώμα για να υποδεχτεί το δέντρο – τη μνήμη, που θα ριζώσει, θα πιάσει γερά και θα μεγαλώνει μέσα στο χρόνο, για να μας θυμίζει τη θυσία των παιδιών Εβραίων θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Και μεις παρόντες στη σπουδαία αυτή πράξη, σας καμαρώνουμε να μεγαλώνετε και να αποτελείτε ενεργά μέλη μιας ενωμένης κοινότητας, της παγκόσμιας κοινωνίας, που καταδικάζει απερίφραστα την πιο σκοτεινή σελίδα της ιστορίας της Ευρώπης και εργάζεται ακατάπαυστα για την πάταξη της μισαλλοδοξίας, του αντισημιτισμού και του ρατσισμού.

Από τα δικά σας χείλη, από τη δική σας φωνή το ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ έχει ουσία, βαρύτητα και φέρνει την υπόσχεση της νέας γενιάς, που χρειάζεται ο κόσμος μας για να προχωρήσει και να γίνει καλύτερος, δικαιότερος και ασφαλέστερος για όλους».

 

 

spot_img

spot_img