Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024

Ε. Λιακούλη: «Σοβαρή η υποβάθμιση του Τυρνάβου , με το κλείσιμο της Εθνικής Τράπεζας»

Άμεσα προχώρησε σε επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών κ. Κ. Χατζηδάκη, αξιώνοντας τις απαντήσεις του από την Αίθουσα της Ολομέλειας, η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, σε σχέση με το κλείσιμο του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στον Τύρναβο, μετά τη χθεσινοβραδινή σχετική σύσκεψη των τοπικών φορέων του δήμου, στην οποία και συμμετείχε.

Όπως επισημαίνει στο κείμενο της ερώτησής της η βουλευτής Λάρισας:

«Εξαιρετικά δυσάρεστη εξέλιξη συνιστά η επικείμενη αναστολή λειτουργίας του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στο δήμο Τυρνάβου, η οποία έρχεται να προστεθεί στο κλείσιμο του υποκαταστήματος της Alpha Bank και τη μείωση του προσωπικού της Τράπεζας Πειραιώς, με τους περίπου 23.000 μόνιμους κατοίκους –χωρίς να υπολογίζονται οι εργάτες γης και οι οικογένειές τους- όπως και τους φορείς του δήμου να δηλώνουν την αντίθεση και την ανησυχία τους.

Όπως γίνεται αντιληπτό, ο περιορισμός της φυσικής παρουσίας της Εθνικής Τράπεζας σε έναν κατεξοχήν αγροτικό δήμο δημιουργεί δυσανάλογα προβλήματα, εξαιτίας του αποκλεισμού πρόσβασης αγροτών και κτηνοτρόφων σε τραπεζικές υπηρεσίες, χωρίς βέβαια να παραγνωρίζεται το κόστος και για τους υπόλοιπους συναλλασσόμενους (επιχειρηματίες, επαγγελματίες, υπαλλήλους και συνταξιούχους), σε μια περίοδο που ο πρωτογενής τομέας, αλλά και γενικότερα η οικονομία της Θεσσαλίας έχουν δεχθεί καταστροφικά χτυπήματα από τις συνέπειες των θεομηνιών Daniel και Elias.

Επιπλέον, θα πρέπει να σημειωθεί πως η διαδικασία της ψηφιακής μετάβασης της Εθνικής Τράπεζας, μέσω της δραστικής συρρίκνωσης των υποκαταστημάτων της και συγκεκριμένα του καταστήματος Τυρνάβου, θίγει ευθέως μη προνομιούχες ομάδες συμπολιτών μας, οι οποίοι δεν διαθέτουν την απαραίτητη ψηφιακή εξοικείωση και εκ των πραγμάτων θα αναγκαστούν να μετακινηθούν σε άλλες περιοχές του Νομού Λάρισας, προκειμένου να εξυπηρετηθούν.

Κατόπιν τούτων και παρότι η συγκεκριμένη απόφαση ανήκει στην Εθνική Τράπεζα, η Πολιτεία ωστόσο οφείλει να ασκεί πίεση στα τραπεζικά ιδρύματα προς όφελος των πολιτών, προκειμένου να αποφεύγονται μονομερείς αποφάσεις που τους ζημιώνουν, αλλά και επειδή οι απαραίτητες ψηφιακές υπηρεσίες της Εθνικής Τράπεζας –όπως και κάθε άλλης συστημικής τράπεζας- θα πρέπει να λειτουργούν υποστηρικτικά στις υφιστάμενες δομές και υπηρεσίες τους και όχι να επιβάλλονται ως μοναδική λύση για την εξυπηρέτηση των συναλλαγών των πολιτών», η Ευαγγελία Λιακούλη ρωτά τον Κωστή Χατζηδάκη «Ποια είναι τα συγκεκριμένα μέτρα που πρόκειται να λάβει, προκειμένου να προστατευθούν οι μη προνομιούχοι συμπολίτες μας του δήμου Τυρνάβου από τον βίαιο αποκλεισμό που υφίστανται, σε σχέση με τη φυσική τους πρόσβαση σε Τραπεζικές υπηρεσίες και συναλλαγές;».

spot_img
spot_img