Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024

Δραματική η κατάσταση για τους σεισμόπληκτους της Ελασσόνας και του Τυρνάβου

Τις τελευταίες ημέρες γινόμαστε μάρτυρες μιας μεγάλης φυσικής καταστροφής και ενός ανείπωτου ανθρώπινου δράματος σε Συρία και Τουρκία. Μια καταστροφή που βιώσαμε και στην περιοχής μας, ευτυχώς όχι σε τέτοιο βαθμό, αλλά οι πληγές που άφησε πίσω του ο εγκέλαδος είναι ακόμη ανοικτές.

Toυ Ανδρέα Νικούλη

Δύο χρόνια συμπληρώνονται σε λίγο καιρό από τους σεισμούς στην περιοχή της Ελασσόνας και του Τυρνάβου και αν κάποιος επισκεφτεί τα χωριά της περιοχής, είναι σαν να μην πέρασε μια μέρα. Σπίτια γκρεμισμένα, και εκατοντάδες κάτοικοι να εξακολουθούν να μένουν και να στριμώχνονται σε μικροσκοπικούς οικίσκους και να είναι αντιμέτωποι καθημερινά με τις καιρικές συνθήκες, ανάλογα την εποχή, τη ζέστη, το κρύο, τις βροχές, την υγρασία κ.λπ.

Ολόκληρες οικογένειες από τη μια στιγμή στην άλλη είδαν τη ζωή τους να καταρρέει. Βέβαια, η Πολιτεία (Κυβέρνηση – Περιφέρεια – Δήμοι) βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή δίπλα τους, προσπαθώντας να κάνουν ότι καλύτερο μπορούν. Ως πότε όμως θα παραμένει αυτή η κατάσταση;

Οι κάτοικοι της περιοχής αναφέρουν ότι είναι παρατημένοι και παραμελημένοι, παίρνοντας μόνο υποσχέσεις. Όπου και να απευθυνθείς όμως ακούς τα ίδια πράγματα, ότι οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες και αργούν να εγκριθούν τα κονδύλια για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες.

Υπάρχει φυσικά και μία γέφυρα ανάμεσα στο Μεσοχώρι και το Βλαχογιάννι, η οποία είναι ετοιμόρροπη, λόγω του σεισμού, με αποτέλεσμα η περιοχή της Ποταμιάς να κόβεται στα δύο, όταν φουσκώσουν τα νερά του ποταμού, αναγκάζοντας του κάτοικους της περιοχής να ταλαιπωρούνται διανύοντας μεγάλες αποστάσεις για απαραίτητες μετακινήσεις, καθώς δεν υπάρχει άλλη γέφυρα από το Δαμάσι μέχρι και την Ελασσόνα (μόνο Ιρλανδικές Διαβάσεις).

Ως πότε θα πάει αυτή η κατάσταση; Ίσως τώρα που βλέπουμε τη γίνεται στη γείτονα χώρα να ευαισθητοποιηθούμε και για τους δικούς μας σεισμόπληκτους και να «σπρώξουμε» τις διαδικασίες για να μπορέσουν οι κάτοικοι της περιοχής, να επιστρέψουν στην κανονικότητας τους.

 

spot_img

spot_img