Τρίτη, 5 Μαρτίου, 2024

Αύριο τα εγκαίνια του φωτοβολταϊκού πάρκο της AΚUO ENERGY

Παρουσία του γ.γ. Περιβάλλοντος και Υδάτων του ΥΠΕΝ – Συνεργασία με την περιφέρεια, τον ΤΟΕΒ Πηνειού και τον ΓΟΕΒ Θεσσαλίας για πλωτά φωτοβολταϊκά στους ταμιευτήρες που θα παρέχουν δωρεάν ρεύμα στους αγρότες του ΤΟΕΒ Πηνειού

Το Φωτοβολταϊκό Πάρκο στη Θεσσαλία αποτελεί το πρώτο έργο της Akuo στην Ελλάδα, αποτελούμενο από 4 φωτοβολταϊκούς σταθμούς ισχύος 1 MW ο καθένας. Την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2023 και ώρα 11.00 πμ. στην ΠΕ Λάρισας (τοποθεσία Κραννώνας), θα πραγματοποιηθούν τα επίσημα εγκαίνια του πάρκου παρουσία των κκ. Πέτρου Βαρελίδη, ΓΓ Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του ΥΠΕΝ, του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, κ. Κώστα Αγοραστού, του Επικεφαλής του Περιφερειακού Οικονομικού Τμήματος της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα, κ. François de Ricolfis, του Πρόεδρου και συνιδρυτή της Akuo, κ. Eric Scotto και του Δ/ντα Συμβούλου της Akuo Energy Ελλάδας, κ. Κώστα Ανδριοσόπουλου.

Επιπρόσθετα, είναι το πρώτο έργο στο οποίο η Akuo θα προβεί στη πώληση ηλεκτρικής ενέργειας απευθείας στην αγορά, μέσω της συμμετοχής της στις αγορές του Χρηματιστηρίου Ενέργειας. Αυτή η καινοτομία στην αγορά αποτελεί, επίσης, μια ευκαιρία για την Akuo να αποδείξει ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και ιδίως η ηλιακή ενέργεια, είναι αξιόπιστες οικονομικά και χρηματοδοτικά ανταγωνιστικές, εγγυώμενες μια δίκαιη και υπεύθυνη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στους καταναλωτές. Το έργο αυτό επωφελείται από την τεχνογνωσία του Φορέα Σωρευτικής Εκπροσώπησης της GEARS.

Πάνω απ’ όλα, αυτός ο πρώτος ελληνικός ηλιακός σταθμός της Akuo αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο μιας συνολικής στρατηγικής που αναπτύσσει η Akuo σε συνεργασία με την Περιφέρεια. Σύμφωνα με τον κ. Scotto, Πρόεδρο & συνιδρυτή της εταιρείας, «μέσα στους επόμενους μήνες θα ολοκληρωθεί η αδειοδοτική «ωρίμανση» ενός χαρτοφυλακίου σταθμών συνολικής ισχύος 500MW, ώστε να ξεκινήσει η κατασκευή τους αφού οριστικοποιηθεί η χρηματοδότησή τους. Η Akuo θεωρεί την Ελλάδα χώρα «κλειδί» στην ανάπτυξη των ΑΠΕ, καθώς λόγω του πλούσιου ανανεώσιμου δυναμικού που διαθέτει, έχει την προοπτική να εξελιχθεί σε εξαγωγέα «πράσινης» ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή.»

Με το πέρας των εγκαινίων, θα ακολουθήσει ανοιχτή εκδήλωση που θα περιλαμβάνει την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Εταιρείας Akuo Energy, του Γενικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων (Γ.Ο.Ε.Β. Θεσσαλίας) που εκπροσωπεί πάνω από 50.000 αγρότες της περιοχής, καθώς και του Τοπικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων Πηνειού (Τ.Ο.Ε.Β. Πηνειού) σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας,  για την εγκατάσταση ΦΒ πάρκων σε κανάλια & ταμιευτήρες από την Akuo energy, τα οποία θα αποφέρουν σημαντικά οφέλη στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας. Η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας θα πραγματοποιηθεί στα νέα γραφεία της Περιφέρειας, παρουσία του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, κ. Αγοραστού.

Η παρουσία της εταιρείας αναμένεται να ισχυροποιηθεί σύντομα και να συμβάλει σημαντικά στον ενεργειακό μετασχηματισμό της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Μέσω του αγροβολταϊσμού, η Akuo θα ενθαρρύνει την ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη σημαντική γεωργική δραστηριότητα της περιοχής.

Θα εγκατασταθούν, επίσης, πλωτά φωτοβολταϊκά στοιχεία που επιτρέπουν τη χρήση των υδάτινων επιφανειών για την παραγωγή ενέργειας, μειώνοντας παράλληλα τα φαινόμενα εξάτμισης. Τέλος, διατάξεις αποθήκευσης θα συμπληρώσουν αυτές τις εγκαταστάσεις ηλιακής παραγωγής, επιτρέποντας την ενσωμάτωση της πράσινης ενέργειας στο δίκτυο και ένα πιο αποδοτικό και πράσινο ενεργειακό μείγμα για τη Θεσσαλία.

Με το έργο αυτό, η Akuo θα αποδείξει ότι οι στόχοι της Ελλάδας για την επίτευξη του 80% του ενεργειακού μίγματος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μέχρι το 2030 είναι όχι μόνο οικονομικά εφικτοί, αλλά και κοινωνικά ωφέλιμοι. Με γνώμονα τον κοινωνικό αντίκτυπο στην τοπική κοινωνία, η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με δωρεά της Akuo Energy στη Γναθοχειρουργική Πτέρυγα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, παρουσία της Διοίκησης του Νοσοκομείου

spot_img
spot_img