Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024

Αναβλήθηκε η εκτόξευση του διαστημόπλοιου με το οποίο θα επιστρέψουν στη Γη αστροναύτες από το διαστημικό σταθμό ISS

Η ρωσική διαστημική υπηρεσία (Roscosmos) ανακοίνωσε την αναβολή της εκτόξευσης του διαστημοπλοίου Soyuz MS-23, με το οποίο αναμένεται να επιστρέψουν στη Γη τρεις αστροναύτες από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), εξαιτίας διαρροής που εντοπίστηκε σε σκάφος ανεφοδιασμού που έχει προσδεθεί στον ISS.

Το Σάββατο η Roscosmos είχε γνωστοποιήσει ότι εντοπίστηκε «πτώση πίεσης στο σκάφος ανεφοδιασμού Progress MS-21, το οποίο πρόκειται να αποσυνδεθεί από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό στις 18 Φεβρουαρίου». Η θερμοκρασία και η πίεση στον ISS παραμένουν σε φυσιολογικά επίπεδα, διαβεβαίωσε η ρωσική διαστημική υπηρεσία, επιβεβαιώνοντας την επισήμανση της NASA ότι «δεν υπάρχει απειλή για το πλήρωμα».

Σήμερα ο επικεφαλής της Roscosmos Γιούρι Μπορίσοφ δήλωσε ότι εξαιτίας αυτής της διαρροής, «η εκτόξευση του μη επανδρωμένου διαστημοπλοίου Soyuz MS-23 αναβλήθηκε για το πρώτο δεκαήμερου Μαρτίου το αργότερο».

Πριν από δύο μήνες είχε εντοπιστεί διαρροή σε διαστημόπλοιο Σογιούζ που είχε προσδεθεί στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, το οποίο προοριζόταν να μεταφέρει πίσω στη Γη τους ρώσους κοσμοναύτες Ντμίτρι Πετέλιν και Σεργκέι Προκόπιεφ, καθώς και τον αμερικανό αστροναύτη Φρανκ Ρούμπιο.

Για λόγους ασφαλείας, η ρωσική διαστημική υπηρεσία αποφάσισε να στείλει ένα άλλο διαστημόπλοιο για να παραλάβει τα τρία μέλη του πληρώματος του ISS. Ωστόσο, υποχρεώθηκε σήμερα να αναβάλει την εκτόξευσή του.

«Παρότι το αποτέλεσμα των δύο εκτάκτων περιστατικών είναι το ίδιο, τα αίτια μπορεί να είναι διαφορετικά», είπε ο Μπορίσοφ αναφερόμενος στις δύο διαδοχικές διαρροές.

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός είναι ένα από τα λιγοστά εναπομείναντα πεδία συνεργασίας μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία (24 Φεβρουαρίου) και τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση σε βάρος της Ρωσίας. Δ.Π.

spot_img

spot_img