Δευτέρα, 4 Μαρτίου, 2024

85 δήμοι δεσμεύονται στην αποστολή της ΕΕ για τις Κλιματικά Ουδέτερες- Έξυπνες Πόλεις

Μετά τις έξι ελληνικές πόλεις που έχουν επιλεγεί από την ΕΕ μεταξύ 377 πόλεων, για να συμμετάσχουν στην αποστολή της ΕΕ για 100 Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις έως το 2030, δημιουργείται ένα «δίκτυο» ογδόντα πέντε ελληνικών πόλεων, οι οποίες δεσμεύονται με τη συνομολόγηση Μνημονίου Συνεργασίας, να εργαστούν πάνω στην κλιματική ουδετερότητα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Οι έξι ελληνικές πόλεις, Αθήνα, Ιωάννινα, Καλαμάτα, Κοζάνη, Θεσσαλονίκη και Τρίκαλα συμμετέχουν στην αποστολή της ΕΕ για 100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις έως το 2030 στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών και των αστικών περιοχών. Σύμφωνα με την ΕΕ, οι 100 πόλεις που επιλέχθηκαν θα λειτουργήσουν ως κόμβοι πειραματισμού και καινοτομίας για να γίνουν κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις έως το 2030, 20 χρόνια νωρίτερα από τον στόχο επίτευξης της κλιματικής ουδετερότητας που έχει τεθεί από την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, ανοίγοντας το δρόμο για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πόλεις.

Η Αποστολή για τις 100 Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις έως το 2030 είναι μια πρωτοβουλία που αποσκοπεί στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης μέσω της χρήσης νέων τεχνολογιών και καινοτόμων λύσεων στα αστικά περιβάλλοντα. Επίσης, στοχεύει να υποστηρίξει τις πόλεις στην επιτάχυνση του πράσινου και ψηφιακού μετασχηματισμού τους, έτσι ώστε να δημιουργηθούν πόλεις που να είναι βιώσιμες, ανθεκτικές και αποδοτικές όσον αφορά την κατανάλωση ενέργειας, προάγοντας παράλληλα την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη.

Oι συμμετέχοντες δήμοι, σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεσμεύτηκαν:

να εφαρμόσουν περιβαλλοντικές και βιώσιμες πολιτικές στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας,
να ενσωματώσουν τοπικές πολιτικές των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDG’s) με σκοπό να γίνουν οι πόλεις πιο ανθρώπινες, χωρίς αποκλεισμούς, ασφαλείς, ανθεκτικές και βιώσιμες,
να προστατεύσουν τη βιοποικιλότητα,
να προωθήσουν τις δημόσιες βιώσιμες συμβάσεις και την Κυκλική Οικονομία,
να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν στην πράξη τη Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα όπως και τη Βιώσιμη Διατροφή και ταυτόχρονα
να επενδύσουν και να χρηματοδοτήσουν βιώσιμες επενδύσεις.

spot_img
spot_img