Δευτέρα, 4 Μαρτίου, 2024

125 δήμοι ζητούν «κούρεμα» αντικειμενικών αξιών

Όπως, είχε αναφέρει την περασμένη εβδομάδα στο 40ο Συνέδριο της  Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων  (ΠΟΜΙΔΑ) ο υπουργός Οικονομικών, έως τις 6 Φεβρουαρίου μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν τεκμηριωμένη γνώμη για τυχόν αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών στις ζώνες ευθύνης τους.

Όπως χαρακτηριστικά, είπε ο κ. Σταϊκούρας “λαμβάνοντας υπόψη ότι κατά τη διαμόρφωση των τελευταίων αντικειμενικών αξιών δεν υπέβαλε γνώμη – αν και κλήθηκε – η συντριπτική πλειοψηφία των Δήμων, ενώ υπήρξαν και – περιορισμένης κλίμακας – επιφυλάξεις σε πολύ λίγες περιοχές, αποφασίσαμε να δοθεί δυνατότητα σε όσους Δήμους επιθυμούν, έως τις 6 Φεβρουαρίου, να υποβάλουν τεκμηριωμένη γνώμη.

Εν συνεχεία, όπου υπάρχει τυχόν βασιμότητα, η αρμόδια επιτροπή θα εισηγηθεί στον Υπουργό Οικονομικών εκ νέου εκτίμηση, με την ίδια – προβλεπόμενη εκ του θεσμικού πλαισίου – διαδικασία, δίχως αναδρομική ισχύ” σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας.

Πάντως, το πλέον πιθανό σενάριο προβλέπει  οι αλλαγές να ισχύσουν από το 2024 και βέβαια από τότε να να επηρεάσουν τον ΕΝΦΙΑ και τους φόρους, εκτός εάν υπάρξει κάποια απόφαση του υπουργείου Οικονομικών που θα ανατρέπει το υφιστάμενο καθεστώς.

Τι ζητούν οι δήμοι;

Η αρχή για δραστική μείωση των αντικειμενικών αξιών, έγινε με την υποβολή ένστασης στο υπουργείο Οικονομικών από πλευράς δήμου Αθηναίων μετά από ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Με την απόφαση αυτή ζητείται να επανεξεταστούν οι μεγάλες αναπροσαρμογές που έγιναν στις αντικειμενικές αξίες σε 30 περιοχές (τιμές ζώνης) ακινήτων οι οποίες αφορούν το 1ο,το 2ο ,το 3ο και το 6ο από τα διαμερίσματα του δήμου και παράλληλα να τεθεί ένα μέσο όριο αυξήσεων που να μην ξεπερνά το 55 % .Ο δήμος κάνει λόγο για αυξήσεις αντικειμενικών τιμών, σε αρκετές περιπτώσεις ακινήτων, που ξεπέρασαν το 90% σε σχέση με τις αντικειμενικές τιμές που υφίσταντο μέχρι στα τέλη του 2021 τις οποίες χαρακτήρισε 100% άδικες.

Στην κατηγορία αυτή υπάγονται ακίνητα σε περιοχές όπως στην πλατεία Κολιάτσου, την Κυψέλη ,και τη Βικτώρια όπου η τιμή εκκίνησης από 900 ευρώ το τ.μ αυξήθηκε στα 1450 ευρώ το τ.μ.. Σε ανάλογη υποβολή ένστασης προς το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε στο νομό Αττικής ο δήμος Γλυφάδας ζητώντας αναθεώρηση της τελευταίας αναπροσαρμογής των τιμών ζώνης ακινήτων στην περιοχή του . Οπως αναφέρεται σε ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου αρκετά ακίνητα στη Γλυφάδα επιβαρύνθηκαν με αυξήσεις στις αντικειμενικές τους αξιες από 304%-467%.

Με ομόφωνη απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Βριλησσίων ζητά από το Υπουργείο Οικονομικών τη μείωση των αντικειμενικών αξιών και την επαναφορά τους στα επίπεδα του 2021.

Ο Δήμος Ζωγράφου προτείνει μείωση στις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες από 10% έως 30% . Ειδικότερα, η πρόταση προβλέπει να  διαμορφωθούν ως εξής οι τιμές ανά ζώνη:

ΖΩΝΗ Α’ – 1.800,00 €

ΖΩΝΗ Β’ – 1.570,00 €

ΖΩΝΗ Γ’ – 1.520,00 €

ΖΩΝΗ Δ’ – 1.430,00 €

ΖΩΝΗ Ε’ – 1.350,00 €

Τη γενική μείωση των αντικειμενικών αξιών στο σύνολο των περιοχών με χρήσεις γης αμιγούς κατοικίας, ώστε οι αντικειμενικές αξίες να επανέλθουν στα επιπεδα του έτους 2018 ζητά ο δήμος Αμαρουσίου που προτείνει και τη δημιουργία νέας οριοθετημένης ζώνης που αφορά στον παλαιό και στο νέο οικισμό των Εργατικών Κατοικιών με τιμή ζώνης 1.200 ευρώ ανά/τ.μ.

“Βαθύ κούρεμα” των αντικειμενικών ζητείται από τους δήμους  Αργυρούπολης  και Ελληνικού, οπου οι αυξήσεις σύμφωνα με τη δημοτική αρχή είναι υπέρογκες και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και στις δυνατότητες και των πολιτών.

Όπως αναφέρεται, η αύξηση στο Ελληνικό με τις νέες αντικειμενικές αξίες κυμαίνεται από 10,52% έως 45%, αύξηση που δεν λαμβάνει τα δεδομένα της περιοχής και την οικονομική δυνατότητα των νοικοκυριών

Μείωση των αντικειμενικών ζητά ο δήμος  Βριλησσίων  όπως και ο δήμος Πετρούπολης, ο δήμος Αγιου Δημητρίου Αττικής, όπου η μέση αύξηση  των αντικειμενικών αξιών ήταν 81%.

Ο δήμος Μοσχάτου Ταύρου έχει κι αυτός εκφράσει έντονες ενστάσεις για τις αυξήσεις των αντικειμενικών τιμών ζώνης. Όπως σημειώνεται.  κυμαίνονται από 22,7% έως 84% στην περιοχή του Μοσχάτου, ενώ στον Ταύρο κυμαίνονται από 5,5% έως 26,3%. Μετά τις αυξήσεις αυτές, η περιοχή του Μοσχάτου έχει για πρώτη φορά από την ίδρυσή της μεγαλύτερες τιμές ζώνης από όλες τις γειτονικές περιοχές και για αυτό τον λόγο ζητείται σημαντική μείωση  τους.

Ο δήμος Ραφήνας θεωρεί αδικαιολόγητη την αύξηση έως και 56% των αντικειμενικών τιμών και ζητεί οριζόντια μείωση κατά 10% σε όλες τις ζώνες .

Ο Δήμος Αγ. Δημητρίου αναφέρει ,στην ένστασή του προς το υπουργείο Οικονομικών, ότι η μέση αύξηση των αντικειμενικών αξιών ήταν 63% σε σχέση με το 2019 και περισσότερο σε σχέση με το 2018. Το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου ζητά τη μείωση των τιμών των αντικειμενικών αξιών, ώστε να επανέλθουν στα ίδια επίπεδα που βρίσκονταν μέχρι και την 31 Δεκεμβρίου 2018.

Οι Παλλήνης και Ηρακλείου Αττικής κάνουν λόγο για υπέρμετρα μεγάλες αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων χωρικής τους αρμοδιότητας και ζητούν να επανέλθουν στα επίπεδα που ίσχυαν έως στις 31 /12/2021.

Το δημοτικό συμβούλιο Κεντρικής Κέρκυρας, ο δήμος Κορινθίων, οι δήμοι στη Βόρεια Κυνουρία Αρκαδίας  επίσης ζητούν «κούρεμα», ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν υποβάλλοντας σύντομα ανάλογα αιτήματα στο υπουργείο Οικονομικών για επανακαθορισμό των τιμών εκκίνησης των ακινήτων των περιοχών τους ,με βάση τις οποίες επιβάλλονται οι φόροι επί των ακινήτων σε περιπτώσεις μεταβιβάσεων ή αγοραπωλησιών, το Ναύπλιο, ο Λαγκαδάς, η Λήμνος, η Αστυπάλαια και δήμοι της Εύβοιας.

Στην Κομοτηνή, το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης κατέθεσε αίτημα για μείωση αντικειμενικών  κατά 20%,κάτι που σημαίνει μείωση από 100 ευρώ στους οικισμούς με τις χαμηλότερες αξίες μέχρι 200 ευρώ σε αυτούς με τις υψηλότερες.

Στην Ιθάκη ,που οι αντικειμενικές αυξήθηκαν 250%  το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να προτείνει :

A) Ανωγή 650,00 ευρώ. (παραμένει όπως ισχύει σήμερα)

Β) Εξωγή 700,00 ευρώ. (παραμένει όπως ισχύει σήμερα)

Γ) Ιθάκη (Βαθύ) 1.200,00 ευρώ από 2.100,00 ευρώ που ισχύει σήμερα.

Δ) Κιόνι 900,00 ευρώ από 1.250,00 ευρώ που ισχύει σήμερα.

Ε) Άγιος Ιωάννης Λεύκης 900,00 ευρώ από 1.200,00 που ισχύει σήμερα)

Ζ) Λεύκη 800,00 ευρώ από 1.220,00 ευρώ που ισχύει σήμερα.

ΣΤ) Περαχώρι 850,00 ευρώ (παραμένει όπως ισχύει σήμερα)

Η) Πλατρειθιάς 850,00 ευρώ (παραμένει όπως ισχύει σήμερα)

Θ) Πλατειθιάς/Φρίκες 850,00 ευρώ από 1.100,00 ευρώ που ισχύει σήμερα.

Ι) Σταυρός 850,00 ευρώ από 950,00 ευρώ που ισχύει σήμερα.

Ο Δήμος Αγρινίου με αίτημά προς το ΥΠΟΙΚ ζήτησε να υπάρξει οριζόντια μείωση κατά 30% των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στις εννέα δημοτικές ενότητες που αποτέλεσαν με το Αγρίνιο το νέο  «καλλικρατικό» Δήμο Αγρινίου.

Ο Δήμος Αγίου Νικολάου Κρήτης , μετά τη συγκέντρωση πολλαπλών αιτημάτων για μείωση των αντικειμενικών αξιών, προσέλαβε ορκωτό εκτιμητή ο οποίος επεξεργάστηκε την πρόταση που απεστάλη στο Υπουργείο Οικονομικών. Ακόμα, τη μείωση κατά 20% των τιμών στις υφιστάμενες τιμές των αντικειμενικών αξιών ζητάει το Δημοτικό Συμβούλιο Κισσάμου  από το Υπουργείο Οικονομικών.

Ο δήμος Πύργου ζήτησε μειώσεις σε συγκεκριμένες περιοχές.

Τη  μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων σε όλους τους οικισμούς κατά 50%, πλην της πόλης και της ΒΙ.ΠΕ Σταυροχωρίου, πρότεινε στο Υπουργείο Οικονομικών ο Δήμος Κιλκίς προκειμένου να διαμορφωθεί μια” δίκαιη όσο και ορθολογική ρύθμιση για τη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας”¨όπως κατέγραψε χαρακτηριστικά.

Τη μείωση των τιμών των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων Δήμου Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη και την επαναφορά τους σ’ αυτές που ίσχυαν την 31/12/2021 καθώς και την επανεξέταση του συντελεστή παλαιότητας για τις κατοικίες άνω των 50 ετών ζητά με ομόφωνη απόφαση το δημοτικό συμβούλιο Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη από το υπουργείο Οικονομικών.

Ο  δήμος Γλυφάδας, ζητά την αναπροσαρµογή των τιµών ζώνης, καθώς µετά την τελευταία αναθεώρηση προέκυψαν µεγάλες αυξήσεις, σε μια περιοχή, βέβαια, με έντονο διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών επανακαθορισμός των αντικειμενικών τιμών θα γίνει στις περιοχές που θα αποδειχθεί η βασιμότητα των αιτημάτων των τοπικών δημοτικών αρχών ενώ αρμόδια στελέχη σπεύδουν να ξεκαθαρίσουν ότι οι αναπροσαρμογές θα είναι στοχευμένες και σε κάθε περίπτωση περιορισμένης γεωγραφικής εμβέλειας. Το υπουργείο Οικονομικών έχει αναγνωρίσει ότι κατά τον καθορισμό των τιμών εκκίνησης των περιοχών που είναι ενταγμένες στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού φορολογητέας αξίας ακινήτων διαπιστώθηκε ότι υπήρξαν περιοχές στη χώρα για τις οποίες δεν εκφράστηκε η γνώμη των δημοτικών συμβουλίων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Η διαδικασία προβλέπει ότι οι αιτιολογημένες γνώμες που θα καταθέσουν οι δήμοι θα τεθούν υπόψη της αρμόδιας Επιτροπής του υπουργείου Οικονομικών, που θα τις μελετήσει υποβάλλοντας τις προτάσεις της στον υπουργό Οικονομικών προκειμένου να λάβει την τελική απόφαση.

Πηγή:aftodioikisi.gr
spot_img
spot_img